tisdag 30 oktober 2012

Grattis!!

Idag säger vi grattis till mattes lilla odåga Prinz (GIP S*Firetails Rockin Rio) som fyller 5 år!


Födelsedagen firades redan i förskott med en ny aktivitetsleksak. Sprang på en ny variant av leksak som man både kunde gömma godis och leksaker i som de fyrbenta sedan får meta ut genom olika hål. En perfekt leksak till en liten klåfingrig (eller heter det klåtassad... ;)?) kattpojke med alldeles för mycket energi.
Någon tårta är inte inplanerad men ikväll blir det smarrig kvällsmat med en stor portion tonfisk, vilket är något min lille (hm...) lurvige röde kille inte kan motstå :).

/Anngert

söndag 28 oktober 2012

Äntligen!

Ja, det var antagligen vad de fyrbenta utbrast idag när dörren till rastgården åter öppnades. Eftersom det har varit en utställningsintensiv månad och dessutom ganska dåligt väder så har det varit utegångsförbud de senaste veckorna. Vad de lurviga tyckt om det lämpar sig inte riktigt för det skrivna ordet... Men idag sken solen från en blå himmel, lite av årets första snö låg fortfarande kvar i gräset och fågelmatarna utanför rastgården såg till att underhållningen var på plats. Jag passade på att ta lite bilder :).







/Anngert

WCF-utställning

I fredags bar det av till Varberg. På helgens schema stod det återigen utställning, denna gången i WCF. Som SVERAK-ansluten har jag även möjlighet att delta på andra på andra förbunds utställningar och självklart vill jag prova på att göra det då och då. Eftersom Kompiz uppfödare tillhör WCF och de på denna utställningen dessutom skulle ha en Britt-special så var det extra roligt att åka.

Eftersom jag hade en bit att köra så hade vi, dvs jag, Kompiz uppfödare och en till hyrt en stuga på en camping nära utställningen. Det där att bo någon annanstans med tre katter även om det så bara är för en natt kräver ju en del extra packning både till sig själv och till de fyrbenta. Har man med sig mina katter kan man dessutom glömma det där som kallas sömn... Puzz är den självutnämnda drottningen och bestämde raskt att hon skulle sova hos matte i sängen. De andra två gjorde sig icke besvär. Så fort de ens försökte sticka nosen ovanför sängkanten drog värsta morren igång och dristade de sig till att sticka upp en tass så fick de en rak höger av damen. Både Prinz och Kompiz visade sig tillhöra kategorin som gärna prövade sin lycka mer än en gång. Ja, några timmar var det lugnt, men de gick att räkna på ena handens fingrar...

Puzz i mattes säng...

..Kompiz funderar på vem som är på andra sidan dörren...

...och Prinz min visar solklart vad han anser om det hela...

På lördag morgon var det tidig avfärd till utställningen. En kylslagen morgon som fick inledas med att skrapa rutorna på bilen. Måste säga att det var helt perfekt stuga vi hyrt. Man kunde parkera bilen precis utanför och slapp därmed att bära packning och katter långa sträckor!

På utställningen var det precis som på de utställningar som jag är van vid veterinärbesiktning och incheckning som gällde. Därefter iordningställande av burar och fixa till den sista finputsningen av katterna. Det var lite drygt 200 katter anmälda och massor av Britter. Var verkligen superkul att se alla vackra nallar. I WCF är även Brittiskt långhår godkänt som ras och det fanns därför givetvis även långhåriga britter på plats.

Översikt över utställningshallen

Dagen rullade sedan på med bedömningarna. Även om det är andra gången som jag ställer ut på WCF så hänger jag inte riktigt med på alla turerna och i och med att det var Britt-special också så hade jag ännu mindre koll :). Men det var ju bara att fråga någon så fick man en förklaring till vad som hände :).
Att få en bedömning av katterna av för mig helt okända domare är också kul. Eftersom jag ställt ut ganska många år nu inom SVERAK så börjar man få hyfsad knas på vad de olika domarna tycker om ens katter men här hade jag ju verkligen ingen aning vilket ger extra krydda åt en utställningsdag.

Alla katterna fick bra bedömningar och tog sina certifikat i de klasserna som de tävlade i. Puzz blev även domarens bästa kastrathona, men sedan blev hon utslagen mot den andra domarens kastrathona.

Mina burar, snyggt dekorerade med dagens resultat.

Prinz tar igen sig efter nattens äventyr...

...medans Kompiz av någon konstig anledning föredrog kattlådan.

Något som jag tyckte var extra kul var att Puzz helt plötsligt blev uppvaktad med en stor prispåse och en snygg pokal. Vid närmare koll visade det sig att det var för att hon med sina 7,5 år var utställningens äldsta Britt!! Kul initiativ och verkligen uppskattat :)!

Puzz med en del av "priserna"

Även om jag inte hängde med på precis allt som hände så hade jag en mycket trevlig dag och träffade massor av nya kattokiga människor!

/Anngert

måndag 15 oktober 2012

Mister Skara!

Igår var det dags för klubbmästerskap i min kattklubb BiK. KM är alltid jätteroligt att vara med på. Man får träffa massor av kattägare från klubben, det är inte lika mycket allvar som det kan vara på en stor internationell utställning och ofta har klubben lite roliga sidoklasser som man kan ställa upp i med sin katt.


Eftersom ett KM är en mycket mindre tävling med färre katter så brukar man slå ihop klasserna en aning så att t.ex alla kastrathonor i varje kategori möts redan i grundbedömningen och rangordnas 1,2,3 osv. Bästa kastrathona möter sedan bästa kastrathanen och den bästa av dessa blir nominerad till finalen. Domaren nominerar alltså sin bästa kastrat, bästa fertila katt, bästa ungdjur och bästa junior i varje kategori som vederbörande dömer.

För mina katter blev det lite blandat resultat. Puzz blev tvåa bland kastrathonorna hos sin domare och Kompiz blev fyra (tror jag det var) bland kastrathanarna. Ingen av dem gick alltså vidare. Men vad gör det? Huvudsaken att man har kul :)!



Den som det gick bäst för den här gången av mina katter var Prinz. Han blev först bästa kastrathane i kategori 2 och slog sedan ut kastrathonan och blev nominerad till panelen. I panelen blev han dock slagen av en snygg skogis.


Jag hade även anmält mina små lurviga till var sin sidoklass, men där kammade de noll allihop. Utöver ordinarie bedömning och sidoklasserna så fick även publiken rösta på sin favoritkatt. När utställningen led mot sitt slut räknade man ihop rösterna och den hona och hane som fått flest röster blev Mister och Mrs Skara. Prinz visade sig vara den hane som hade fått flest röster och tog därmed hem titeln "Mister Skara" :)!


För den som vill se fler bilder från KM't rekommenderas att kika in på BiK's hemsida, där det finns länk till alla fina bilder som Taito Sund tog under dagen... :)

Oktober är en utställningsintensiv månad så snart är det dags igen...

/Anngert

måndag 8 oktober 2012

Utställningshelg!

I helgen har det varit kattutställning på schemat igen. Denna gången bar det av till Norrköping och utställningen arrangerades av Östkatten. De senaste utställningarna som jag varit på har varit väldigt lugna för min del då jag bara haft med mig Puzz. Nu i helgen var alla mina fyrbenta vänner med och att tro att man ska få en lugn stund då är att drömma... På lördagen var dessutom mammas katt Truls med också så då blev det ytterligare en att hålla koll på :).

Utställningen hölls i Racketstadion i Norrköping och det var drygt 350 katter utställda varje dag. På lördagen hade de förutom ordinarie bedömningar även en "Röd katt-special" där alla domare nominerade sin bästa röda katt till en specialpanel.


Bedömningsmässigt gick det ungefär som förväntat för mina katter på lördagen medans det på söndagen gick över förväntan. Prinz tog sitt certifikat i klass 4 efter diverse diskussioner om hans färg och huruvida han är genetiskt solid röd eller tabby. Han har alltid varit tveksam i sin färg men eftersom han tävlar i samma grupp oavsett om han är solid eller tabby så spelar det ingen roll. Han är dessutom kastrat så det är inget som är viktigt ur avelssynpunkt heller. Även på söndagen tog han sitt certifikat, denna gången utan färgdiskussion... Tyvärr gick han inte vidare någon av dagarna men konkurrensen var hård, så det var helt ok.



Kompiz fick mot vad jag förväntade mig riktigt bra bedömningar bägge dagarna. På lördagen tog hans sitt certifikat i klass 6 och blev även nominerad som domarens bästa röda katt till specialen. Det sistnämnda var ju inte så svårt att bli dock eftersom det visade sig att just den domaren bara hade en katt med rött i EMS-koden... Han hade dock inte en chans mot de andra röda katterna senare i finalen, även om man lugnt kan säga att han stack ut en del i panelen mot de andra djupt röda katterna :).



Söndagen var spännande för Kompiz del. Han hade nu tillräckligt med certifikat för att kunna ta sin Grand Internationell Premier-titel vilket jag inte var helt säker på att han skulle lyckas med. Jag hade fått en domare till honom som jag visste var riktigt noga med färger och mönster och eftersom Kompiz är lite ojämn i sin färg så kände jag att det fanns viss risk för att det inte skulle gå vägen. Men har man inga förhoppningar så blir lyckan än större när han fick en riktigt bra bedömning och tog sin titel!! Kompiz kan numer titulera sig Grand Internationell Premier :)! Grattis min lille isbjörn!


Puzz tävlar ju numer i två klasser när jag ställer ut henne. Dels i vanlig klass och dels som senior. Hon fick båda dagarna bra bedömningar i sin ordinarie klass och fick där givetvis sitt hederspris. Bägge dagarna slog hon också ut sin konkurrent och blev nominerad till panelen! I seniorklassen gick det inte lika bra. Där slutade hon 2:a bland honorna bägge dagarna.
Att ta kort på Puzz på utställning är en utmaning. Hon älskar uppmärksamheten och ALLT ska gosas med. Så bilderna brukar se ut ungefär såhär:



Så istället bjuder jag på en liten film på hur damen beter sig på utställning...



I panelen gick det dock inte hela vägen. Bägge dagarna var det en snygg burma som kammade hem BIS. På filmen nedan syns den längst till vänster i bild!


Mammas katt Truls var med på lördagen bara. Även han tävlar både i vanlig klass och som senior. Som vanligt fick han beröm för sin snygga färgfördelning och att han var så snyggt presenterad. Ett hederspris levererades givetvis och senare även en nominering till panelen :). I panelen vann dock en annan katt. I seniorklassen hade han ingen konkurrens bland hanarna men best in show senior gick tyvärr till den vinnande seniorhonan.


Vill även passa på att säga ett stort jätteGRATTIS till min kompis katt S*Stortassens Kendall alias Putte, en supersnygg blå Maine coon, som kammande hem Best In Show på söndagen. Fick tyvärr ingen bra bild på snyggingen men: Grattis!!!

En av alla besökare som var på utställningen och som jag pratade med påpekade lite glatt att prisrosetterna faktiskt matchade mina burinredningar. Och tja, visst hade hon rätt!


Utställningens coolaste katt var givetvis Sören. Sören är en huskatt som reser runt med husse och matte på utställningar och marknader och "klappar in" pengar till behövande katter. Han ligger helt avslappnad i deras monter och sedan får besökarna betala en slant för att få klappa honom. Pengarna skänker de sedan till något lokalt katthem. I helgen i Norrköping gick pengarna till FIA-hemmet. Jag tycker att det är ett helt fantastiskt initiativ och väl värt att uppmärksamma. Inte många katter som skulle ligga så avslappnade på en utställning:


Trots diverse små missöden här och var som inte behöver dras här så var det en trevlig helg och det var givetvis superkul att få träffa alla "kattmänniskor" som man inte ser så ofta :)! Snart är det dags för KM...

/Anngert

måndag 1 oktober 2012

Mer på väsktemat...

Att röra på sig och motionera är nyttigt och hittar man rätt aktivitet så är det riktigt roligt. Men, visst är det lite, lite ytterligare kul att masa sig iväg till gymmet om man har en fräck väska att packa ner träningsgrejerna i?

Givetvis kan man traska iväg till butiken och köpa en lämplig väska men om man som jag gillar att sy så styr man istället stegen mot tygbutiken. Lite fuskskinn, dragkedjor, band mm inhandlades och sedan var det bara fantasin som satte gränser.

Väskans bottenmått är ca 50x25 cm och höjden är ungefär 30 cm. På kortsidorna är den trekantig till formen, dvs den smalnar av uppåt.
Yttertyget är i fuskskinn och på insidan har jag fodrat den med ett läckert lila tyg. Det lila tyget är egentligen vaxduk i tygkvalitet. Anledningen till att jag valde det som foder är att då gör det inget om vattenflaskan läcker lite eller att man stoppar ner en fuktig handduk eller svettiga kläder. Bara att torka av :).
På utsidan har jag sytt fast ett litet ytterfack att stoppa mobil, plånbok, nycklar mm i. Så slipper man att rota runt i hela bagen efter småsaker. Givetvis blev det lite kattmönstrat tyg här...
Att sy i denna kombinationen av tyger (fuskskinn, vaxduk, de breda handtagen) var förvånansvärt enkelt och till och med att få dit dragkedjorna gick hyfsat smärtfritt. Vad gäller dragkedjorna så underlättar det om man köper varianten som är delbara. Den lilla dragkedjan som jag har till ytterfacket var delbar medans den jag fick tag i till det stora facket visade sig inte vara det. Men med lite pill gick det att få dit båda två, även om jag fick handsy några stygn på den stora dragkedjan.

Eftersom det nu drar sig mot allt mörkare årstider så hängde jag även dit en reflex som dekoration i dragkedjan på det lilla facket. Givetvis i form av en katt. Vad trodde ni ;)?


Om jag är nöjd med resultatet? Självklart :). Och nu är det dessutom strax dags att inviga den!

/Anngert