tisdag 24 februari 2015

Pälsvård...

När det kommer till pälsvård så är ju alla katter unika vad gäller huruvida de tycker att det är kul eller ej. Bland mina fyra katter finns, även om de inte ligger allt för långt ifrån varandra, fyra olika åsikter...

När det gäller Puzz så kan man oavsett vad hon gör bara ställa frågan: "Ska vi kamma prickarna?" så kommer hon sättande i full galopp. Allra helst ska vi dessutom göra det i badkaret av någon konstig anledning. Bra akustik för spinnandet kanske... ;-)? Under gårdagens pälsvård så gjorde jag ett försök att fånga henne på film. Gick hyfsat bra... Dra upp volymen på max när ni tittar på klippet nedan!



När jag håller på med Puzz så slår det aldrig fel utan det kommer publik. Publiken består av Prinz som anser att han är näst på tur. Prinz  tycker att det är helt ok med pälsvård så länge man inte stöter på några tovor och man får vända runt på honom precis som man vill. Stöter man på en tova behöver man bägge händerna för att få bort den...


Vad gäller Lakritz så gör han allt som Prinz gör. Det innebär att om Prinz går in i badrummet och väntar på sin tur att bli kammad så gör även Lakritz det. Även om den där biten med kamningen inte är lika fulländad än. Men övning ger färdighet och ju mer han tittar på Puzz och Prinz när de blir kammade och ju mer jag kammar honom desto bättre går det. Igår fick jag kamma allt utom magen utan att behöva hålla i honom :-)! Någon film på min lilla godisbit blev det dock inte, visste ju inte innan att jag skulle kunna hålla kameran med ena handen!

Nummer fyra i skaran, Kompiz. Ja, även om han faktiskt tycker om att bli kammad och spinner hela tiden så är det inte så att han kommer frivilligt. Honom får man gå och hämta och sätta i knät. Sedan får man däremot kamma hur länge man vill...

/Anngert

söndag 22 februari 2015

Champion!!

I går var vi, dvs jag och Lakritz, iväg på Östkattens utställning i Norrköping. Blev en mycket trevlig dag tillsammans med härliga kattokiga vänner och massa vackra katter att kika på. Lite nervös var jag allt för hur det skulle gå för Lakritz och inte blev det bättre när jag såg att han hade konkurrens i sin klass! Jag hoppades ändå på att han skulle ta sitt certifikat och därmed ta titel. Allt gick precis så som jag önskade. Lakritz fick en superfin bedömning av Michael Edström och han tog certifikatet och kan numer titulera sig CHAMPION :-)!


Championtiteln firar vi med att boka tid för kastrering...

Måste också berätta att jag blev riktigt nöjd med mitt "nya" burskynke. Så här blev det upphängt och färdigt i buren:


Var verkligen så enkelt som jag tänkt mig att hänga upp gardinerna. Behövde böja ut krokarna lite grann, men sedan var det bara att haka i så var det uphängt och klart!


På bilden nedan ser ni hur taket ligger på buren och hur nätet då släpper igenom ljus ner i buren. Blev riktigt bra även det och gav en helt annan känsla inne i buren än när jag haft helt täckt tak.


Jag tror även att denna taklösningen var uppskattad av Lakritz. Han brukar alltid tycka att det är lite otäckt på utställningar och gärna böka runt och lägga sig bakom gardinen. Det gjorde han inte en enda gång den här utställningen. Istället låg han och kikade upp genom taket och ut genomframsidan på buren. Kändes kanonbra!
En stor bonus med att få in mer ljus i buren var ju att det var lättare att fota katten i buren också :-)!


Så nästa projekt blir att fixa till burskynkena till Puzz och Kompiz också.

/Anngert

tisdag 17 februari 2015

Mer råttor

Det blev även ett gäng kattmyntaråttor sydda i helgen. Sex stycken hade jag fått beställning på och dessa sydda jag i det gulliga jeanstyget med vita hjärtan på. I vanlig ordning fick råttorna svarta svansar och morrhår. Idag paketerades de i var sin egen påse och fick små tags påsatta och är redo för leverans.



Hade lite kattmynta över och lite fler råttor tillklippta i resttyger, så det blev även ett par läckra svarta råttor sydda. Tyget har ett blommönster i grått, så helt svarta blev de inte.


Medans jag höll på att packa råttorna idag var jag tvungen att vända ryggen till i ett par sekunder. Under den tiden så fick en av de svarta råttorna ben. Svarta ben. Jag hittade den i hallen där det såg ut så här...:


Svart katt på mörk matta blir ju inte superbra på film, men jag tror ni förstår ;-). Så, nu har även mina egna katter fått en myntaråtta som matte sytt...

/Anngert

söndag 15 februari 2015

Uppdaterat Lakritz burskynke

Snart är det dags för utställning igen vilket ska bli så roligt. Har länge tänkt att jag skulle fixa till Lakritz burskynke en aning och idag hade jag tid att roa mig med det.

Det som blir nytt är taket och sidogardinen fram. Taket har jag sytt delvis i svart fuskläder och delvis i nät. Den främre delen och kanten som hänger ner är i läder och den bakre halvan av taket är i nät. Anledningen till att jag valde att sy den bakre delen i nät är att jag ville att det ska komma in lite mer ljus i buren därigenom samt att det även släpper igenom luft ifall det är varmt i lokalen. Sidogardinen är gjord i svart bomullstyg med vita stjärnor på och omtaget är i samma läder som taket. På bilden nedan så ser taket väldigt långt ut och ja, det är längre än själva buren. Anledningen till det är att det ska få hänga ner lite bakom också för att ligga på plats bättre på burtaket tänkte jag


Underlägget i buren kommer att vara samma som jag haft tidigare och gardinerna kommer också att vara samma. Men, gardinerna har jag piffat till lite för att de ska bli enklare att hänga upp. Förr har jag alltid kört med gardinspiraler, vilket ofta är lite småpilligt samtidigt som de är ganska hårda att spänna ut ordentligt. Fick se ett annat sätt att hänga upp burskynken med hjälp av resårband och krokar och givetvis måste jag ju testa. Hittade krokar och fick hjälp att inhandla dem samt investerade i ganska kraftigt och rejält resårband.
Första tanken var att sy fast resårbandet i varje ända men när jag började jobba insåg jag att krokarna inte gick igenom mina öljetter så det behövs inte sys :-).
Resårbanden är klippta så pass långa att de i utsträckt tillstånd är lika långa som burens sidor är, dvs 75 och 60 cm plus lite sömnsmån. Sedan trädde jag fast en krok i ena änden och sydde fast den. Trädde i resårbandet via öljetten genom kanalen och ut i andra öljetten. Där satte jag fast en ny krok och sydde fast den i resåren. Gjorde lika dant på alla tre sidorna. När resåren nu löper i kanalerna i outspänt läge är alltså gardinen ganska rynkig. Men när jag kommer till utställningen så är det bara att haka i krokarna i varje hörn och sedan är det klart :-)!


Kommer bild på hur det ser ut upphängt efter utställningen...

/Anngert

lördag 14 februari 2015

Hjärtan och stjärnor

Idag blev det lite tid vid symaskinen igen där jag pysslade ihop ett par bäddar. Den ena var planerad men den andra var lite mer spontan efter att ha sprungit på ett supergulligt tyg igår när jag var i tygbutiken.

Den planerade bädden har ett yttertyg i svart jeans och innertyg i fluffigt vitt microfleece. Kudden, som givetvis är vändbar har det vita fluffiga tyget på ena sidan och på andra sidan är det ett vitt bomullstyg med grå stjärnor på. I mitten av kudden sitter det en svart knapp i form av ett katthuvud.




 Den andra spontana bädden är sydd i ett jeanstyg med massor av vita små hjärtan på som dekoration. Jag bara kunde inte låta bli utan att köpa en bit av detta tyget när jag såg det i tygbutiken :-). Har även här kombinerat det med härligt mjuk microfleece. I mitten av kudden, som den här gången blev likadan på bägge sidor, sitter en liten kattformad knapp.



Bägge bäddarena är lite ovala till formen och har en 10 cm hög kant runt om. Den översta bädden med stjärnor på kudden har redan flyttat till sin nya ägare: Puzzel! En underbart söt liten kille som igår flyttade hem till en av mina vänner.


Puzzel visade idag när jag var där och hälsade på att han har hittat bästa utsikts- och sovplatsen i huset. Tror nog att matte får hitta en annan plats till blomman i bakgrunden snart... ;-)

/Anngert

tisdag 10 februari 2015

Inramat...

Förutom att sy, virka, scrappa, bygga mm så tycker jag även att det är roligt att brodera. Har blivit lite tavlor och lite dukar med blandade motiv genom åren. En del av tavlorna har tyvärr blivit liggande i en låda i väntan på inramning. Mest för att jag inte riktigt vetat vad för slags ram jag vill ha till dem eller var de ska hänga.

Men nu har jag fått lite idéer och sakta men säkert så kommer de att få ramar allihop! Idag har två av dem blivit inramade. Det ena är i och för sig en "jultavla" men eftersom tanken är att dessa båda tavlor ska komma att kunna byta plats med varandra beroende på årstid så passade jag på att fixa bägge två samtidigt. Bägge ramarna är i A4-format och den ena där motivet var aningen mindre fick en svart passepartout. Själva ramarna går i brunt med två smala guldlinjer på. Detta pga att de ska passa ihop med några andra broderier som jag redan har inramade.



/Anngert

söndag 8 februari 2015

Råttverkstad...

Söndagen fortsatte med samma tema som lördagen: sömnad. Idag stod det dock kattmyntaråttor på schemat. Tjugo stycken för att vara exakt. Även dessa är till The Maine Club och av den enkla anledningen så blev det gråa stjärnprydda råttor med svarta svansar och morrhår.

Närbild...

Många råttor blev det :-)

För att inte förlora någon arom (hm...) så förpackas givetvis råttorna individuellt i varsin försluten plastpåse. Runt knuten har jag sedan satt en liten etikett med vem som gjort råttan samt att den innehåller kattmynta.


/Anngert

lördag 7 februari 2015

Stjärnprydda bäddar

Dagen har ägnats åt att sy kattbäddar. Många sådana. Åtta stycken har sett dagens ljus och jag blev riktigt nöjd med resultatet. Bäddarna är till The Maine Club och kommer där att vara priser i klubbens tävling "Årets katt 2014". Prisutdelningen kommer att vara på klubbens årsmöte den 21 mars, så för en gångs skull så är jag ute i god tid dessutom :-).

Som yttertyg har jag använt ett härligt bomullstyg i grått och som innertyg slaktade jag ett gäng microfleece-filtar och använde tyget att sy av. Superhärlig kvalitet och ett prisvärt alternativ till att handla på metervara i tygbutiken. Den lösa kudden som ligger i bäddarna är givetvis vändbar. På ena sidan är det mjuk fluffig microfleece och på andra sidan ett vitt bomullstyg med mönster av gråa stjärnor.


Jag tog bara bild på två av bäddarna för att de ska synas bra. Den ena har det stjärnmönstrade tyget ut på kudden och den andra har det vita fluffiga.
Så med tanke på att bäddarna kommer att vara priser till förra årets vinstrikaste katter i The Maine Club så kan man ju säga att de är stjärnbeströdda på mer än ett sätt... :-).

/Anngert

fredag 6 februari 2015

Lekt med färg och pensel

Jag har ett tag haft en liten förvaringskista stående i mitt sovrum. Den har två funktioner, dels förvaring men också sovplats till katterna. Enda "problemet" med den är att den var vit med obehandlade furulister runt om. Alla andra möbler i mitt sovrum går i antikbetsat trä samt stenfejkmålade svarta bänkskivor så den kändes inte riktigt som att den passade in helt.


Sagt och gjort, fram med bets, färg, lack och pensel. Bara att sätta igång. Listerna betsades i antikbets och de vita skivorna grundmålades svarta. På den svarta färgen har jag sedan stänkt med vitt och koppar för att få lite liv i ytan och efterlikna en annan skiva som jag har i sovrummet. Till sist har de svarta ytorna lackats med högblank lack och de betsade ytorna med vanlig halvmatt lack.


Blev genast mycket bättre och passar perfekt in i mitt sovrum! Och ja, jag är medveten om att jag missat lite med den svarta färgen upp på det betsade på några ställen. Tyvärr noterade jag inte dessa små fadäser förrän jag börjat lacka och då bestämde jag mig för att strunta i dem. Tror inte att de kommer synas så väl när kattbädden läggs på på locket och det som är på långsidan vänder jag mot väggen :-).


På bilden ovan är den placerad där den ska stå i mitt sovrum och kattbädden är på plats. Blev mycket bättre än med den vita som stod där och lyste...

/Anngert

söndag 1 februari 2015

Grattis på 10 års dagen!!

Vart tar tiden vägen? Det känns som om det var igår när jag föll pladask för en bedårande liten prickig Brittdam och idag fyller hon redan 10 år!
Här hemma kallas hon för Puzz, men i stamtavlan står det något så fint som SP S*Mysebos Leeloo - The Fifth Element. En spinnande, gosig, kräsen och matfixerad liten dam som regerar med järntass bland kattpojkarna här hemma. När det vankas kattmyntaleksaker så tror hon fortfarande att hon är en kattunge och kurvorna tas i 150 knyck! Grattis på födelsedagen min älskade prickiga spinnmaskin!!

Inte många veckor på fotot nedan, men du hade redan lindat mig runt tassen!

Foto: Carina Lovén, Mysebos

Fortfarande lika söt om än aningen större :-)


Födelsedagen firas med en ny kattmyntaleksak och massor av god mat! Vi säger även grattis till hennes kullsyskon förstås :-).

/Anngert