Kattbäddar

Att sy en kattbädd!


Att sy en egen bädd till sin spinnande vän behöver varken vara speciellt svårt eller komplicerat. Här kommer beskrivning på hur man syr både en rund bädd, en rektangulär bädd och en liten soffa till katten. 

Om du inte kan eller vill sy själv, så kan jag hjälpa dig. Jag syr på beställning efter dina önskemål. Kontakta mig via mail för mer information. Min mailadress hittar du under min profil.

Rund kattbädd

Det första man bör fundera över är hur stor bädden ska vara i diameter. Om man inte vill ta fram sina matematiska kunskaper så kan nedanstående tabell ge en liten vägledning.Ytterdiameter vs. Omkrets
30 cm => 95 cm
35 cm => 110 cm
40 cm => 125 cm
45 cm => 142 cm
50 cm => 157 cm

Materialet som behövs är:

 Ø  2 cm tjock skumplast
 Ø  Tyg. Jag har valt att sy mina i två olika sorters tyg, men man kan använda samma typ på både in och utsidan om man vill.
 Ø  Vadd att stoppa kudden inuti med eller färdig rund innerkudde
 Ø  SytrådDags att börja sy!
Börja med att mäta ut hur lång skumplastbit som behövs och klippa till den, se tabellen ovan. Höjden på kattbädden kan man välja själv. Mina gör jag oftast 15 cm höga eller om jag använder ett mönstrat tyg så kan man anpassa höjden efter mönstret på tyget.
Lägg tygen räta mot räta alternativt om du använder samma tyg till båda sidorna så vik det dubbelt. Använd sedan skumplastbiten som du klippt till som mall. Placera den på tygen och märk ut var du ska klippa. Lägg på ca 1,5 - 2 cm på varje kortsida för sömnsmån och 5-6 cm på långsidan.

Sy ihop ena långsidan på tygen räta mot räta.

Vik ut tyget och lägg ihop det räta mot räta på andra hållet så att det bildar en cirkel. Var noga med att sömmarna hamnar mot varandra. Sy ihop kortändarna med varandra.

Vik ner ena halvan av tyget så att du har insidan av korgen utåt. Pressa om nödvändigt på sömmen så att det ligger slätt.
Stoppa i skumplasten mellan inner- och yttertyg. Har man varit noga med sömnaden så kommer det vara precis att skumplasten går i och tyget på yttersidan kommer att bli helt slätt.

Nåla ihop innertyget och yttertyget med varandra.

Tänk på att försöka få både inner– och yttertyget så slätt som möjligt och att det blir rakt överallt och inte vrider sig.
Nu är det dags att klippa till botten till kattbädden. Till botten använder man samma tyg som man har till utsidan av kattbädden. Rita ut en cirkel i rätt storlek, se tabell i början av beskrivningen, på baksidan av tyget och glöm inte att lägga till 1,5-2  cm runt om för sömnsmån. Klipp ut.

Vänd kattbädden ut och in så att du får insidan utåt och nåla fast botten på kattbädden med rätsidan på tyget  ned mot bädden.

Sy fast botten runt om, ta bort nålarna och vänd sedan kattbädden rätt.

När du kommit så här långt ska kattbädden se ut som på bilden till höger. Det som saknas nu är en innerkudde.

Har man valt att sy sin kattbädd med olika tyg på in– och utsidan kan man här välja om man vill göra en kudde som har samma tyg på båda sidor eller så väljer man att sy en kudde med en sida i varje tyg.

Klipp till två runda bitar tyg i samma storlek som kattbädden och kom ihåg att lägga till 1,5-2 cm tyg runt om till sömnsmån. Sy ihop dessa räta mot räta, men lämna en liten öppning så att du kan vända den rätt. Vänd den så att rätt sida kommer ut, stoppa den och sy ihop öppningen. Placera den i kattkorgen. Färdigt!
Om man vill kan man sy fast en knapp i mitten på kudden eller dekorera den på något annat sätt.

Tänk bara på att använda material som är tvättbara och att det kan vara bra att tvätta tygen innan man syr så att de inte krymper sedan.
När man sytt en och upptäcker hur enkelt det är kan man alltid sy ett par till.
Dekorationskant på utsidan?


Om man vill ha en dekorativ kant att vika ner på utsidan av sin kattbädd så måste man tänka på det från början.

När man klipper till tyget till kattbädden lägger man till ca 8 cm extra tyg på bredden.
Sy sedan ihop bädden på långsidan och på kortsidan precis som vanligt. När man har sedan har vikt ner innertyget och pressat fållen, men innan man stoppar i skumplasten ska man sy ytterligare en söm runt kattbädden.
Mät upp ca 8 cm ifrån nålen på symaskinen och sätt där en bit maskeringstejp, se bild till vänster. Detta för att enkelt kunna sy rakt.

Nåla längs sömmen på långsidan så att tyget ligger slätt och inte drar sig.
Sy sedan en söm runt hela kattbädden och låt ovankanten, där du nyss satt nålarna löpa längs maskeringstejpen.
Om man har olika färg på inner- och yttertyget och inte vill att sömmen ska synas bör man tänka på att välja färg på över– och undertråden som matchar tygen man syr i.
Fortsätt sedan enligt beskrivningen att stoppa i skumplasten i kattbädden. När bädden är klar kommer det att finnas en kant på ovansidan att vika ner.
Lycka till!

Rektangulär kattbädd


Måtten på den kattbädd som beskrivs här nedan är 30 x 40 cm och passar bra till en relativt stor brittisk korthårskatt samt i en utställningsbur.Materialåtgång
Ø Skumplast, ca 2,5-3 cm tjock
Ø  Innertyg, ca 1 m²
Ø  Yttertyg, ca 1 m²
Ø  Sidenband, ca 2 m


Tillvägagångssätt
Börja med att klippa till skumplasten. Klipp till en bottenplatta som är 30x40 cm, två sidostycken som är 40x10 cm och två sidostycken som är 30x10 cm stora.
Lägg innertyget och yttertyget räta mot räta på ett plant underlag. Placera ut botten och sidorna i skumplast som du klippt till enligt nedan. 
Lämna ett litet avstånd (2-3 cm) mellan bottenplattan i mitten och sidostyckena. Klipp ut runt om, glöm inte att lägga till lite för tjockleken på skumplasten och för sömnsmån. Klipp ur för hörnen som på bilden nedan:

Tag bort skumplastbitarna och sy sedan ihop de båda tygen runt om, enligt den svarta linjen nedan, lämna öppet på ena kortsidan.


Innan du vänder ut och in på den så att rätsidan kommer ut klipper du ett litet hack in mot sömmen inne i hörnen:

Vänd ut och in på bädden och peta ut hörnen ordentligt. Börja sedan med att stoppa i den ena kortsidan av skumplast. Stoppa sedan i långsidorna, botten och sist den sista kortsidan. Vik in och sy ihop öppningen.
Om du lägger bädden platt på ett bord nu ska det se ut som ett mulligt plustecken uppifrån.
Sy sedan en söm mellan bottenplattan och sidostyckena, se nedan. 

Klipp sidenbanden i åtta lika långa bitar. Sy fast en i varje hörn på bädden.


Knyt ihop banden i hörnen med varandra och kattbädden är klar!
När den ska packas ner i väskan är det bara att knyta upp banden och fälla in sidorna.
Om man vill göra det ännu mjukare och gosigare för katten kan man komplettera bädden med en lös kudde att lägga i.
Lycka till!